Tematyka kursu obejmuje następujące zagadnienia:

  • Wprowadzenie do Dietetyki
  • Omówienie roli Dietetyka
  • Wpływ odżywiania na sylwetkę, ogólny wygląd skóry, włosów, paznokci
  • Dostosowanie diety do rodzaju wykonywanej pracy, płci, trybu życia i stanu zdrowia
  • Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu człowieka.
  • Witaminy
  • Składniki mineralne
  • Zasady prawidłowego żywienia
  • Klasyfikacja i charakterystyka diet.
  • Zapoznanie się z “modnymi trendami” na rynku diet.
  • Żywienie wybranych chorobach
  • Żywienie dzieci zdrowych oraz młodzieży w wieku szkolnym
  • Żywienie w sporcie
  • Żywienie kobiet w ciąży
  • Żywienie kobiet w trakcie karmienia piersią
  • Żywienie osób starszych
  • Zasady komponowania jadłospisów
  • Układanie diet z wykorzystaniem programu dietetycznego